czwartek, 20 października 2016

Babka ziemniaczana.


kugel, babka z tartych ziemniaków,
Babka ziemniaczana na zamówienie żony :) Robiona pierwszy raz w życiu. Obie te okoliczności mogłyby spowodować lekki stres. Po pierwsze, że nie wyjdzie idealnie. Po drugie, że nie wyjdzie w ogóle ;) Jednak cały mój dzisiejszy zapas stresu poszedł na zakup biletów na koncert DM. To mnie kosztowało parę tygodni życia. Chyba. Kilkanaście emocjonujących minut i właściwie wszystkie dobre miejsca na kilkudziesięciotysięcznym stadionie wyprzedane! Ale jakoś się udało :) Po takich przeżyciach tarcie ziemniaków i cebuli miało wartość terapeutyczną. I wszystko wyszło idealnie - tak jak sobie wyobraziłem. Ubicie białek na pianę dało babce lekkości. Nie wiem czy słowo "puszystość" nie jest tu przesadą, ale można zaryzykować i takie określenie. Babka ziemniaczana popularna jest w wielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami. W naszych kaszubskich okolicach spotkać ją można we wszystkich przydrożnych zajazdach w regionalnej części menu. Podawana jest niemal zawsze z sosem grzybowym. Ostatnio jedliśmy ją we wdzydzkim skansenie w formie odsmażanej na patelni i taki sposób podania dodaje jej jeszcze smakowitości! Polecam :)

PS Reach out and touch faith! ;)


Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia cebuli i natłuszczenia formy

Wykonanie:


  • Ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć na sitku. Nie odciskać - pozostawić na 15 minut do odcieknięcia.
  • 2 cebule zetrzeć na tarce i również odsączyć. 
  • 2 pozostałe cebule posiekać drobno i podsmażyć na oleju ze szczyptą soli na rumiano. Pod koniec smażenia (8 -10 minut) dodać majeranek i wymieszać.
  • Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Odsączone ziemniaki przenieść do dużej miski i dodać do nich cebulę (startą i smażoną), żółtka, obie mąki, oliwę, pieprz, proszek do pieczenia oraz około 2/3 łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać pianę z białek i wymieszać jeszcze raz - dokładnie ale delikatnie.
  • Foremkę keksową natłuścić lekko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić.
  • Wlać masę do foremki do około 1 cm od brzegu.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 - 1 i 1/2  godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). 
  • Kroić w grube plastry i podawać z ulubionym sosem (np. grzybowym) lub kwaśną śmietaną. Plastry babki można też podsmażyć na patelni na rumiano (najlepiej na drugi dzień).






2 komentarze:

  1. Na jakiej tarce zetrzeć ziemniaki, drobno, czy na tej grubszej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na placki - najdrobniejsze oczka. Zresztą - z ewentualnego nadmiaru masy można właśnie placki zrobić.

    OdpowiedzUsuń