sobota, 22 października 2016

Sałatka ziemniaczana.

Sałatka z ziemniakami, marchewką, rzodkiewką, kaparami
Najprostsza sałatka ziemniaczana to tylko ziemniaki i sos. Potrafi być bardzo dobra, jeśli te podstawowe składniki są najwyższej jakości. Ja jednak miałem tym razem ochotę na nieco większe urozmaicenie. Rzodkiewka czy marchewka? Krojone czy tarte? Oto pytania, które zadałem sobie myśląc nad dodatkami do ziemniaków. W końcu w sałatce znalazło się jedno i drugie. W obu formach. Kompromis. Tak to się nazywa. Owszem, czasem jest pora na podejście jednoznaczne, proste i ascetyczne, ale sałatki lubią różnorodność składników, a ziemniaki lubią i marchew i rzodkiew. Jak sądzę.
PS Niektórzy powiedzą, że i tak najważniejszy jest sos. Może i tak.


Składniki:


  • 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe)
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki startej marchewki
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Wykonanie:


  • Ugotowane ziemniaki pokroić w około 1,5 cm kawałki, jeżeli są małe (najlepiej), to w ćwiartki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę pokroić w grubsze, a szalotkę w bardzo cienkie plasterki.
  • Połączyć jogurt z majonezem i musztardą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Pozostawić na 30 minut dla połączenia smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz