Pieczony camembert.
Trudno to nawet nazwać przepisem na danie. Za to spokojnie można to nazwać sposobem na miłe spędzenie czasu. Miłe i pyszne. Camembert, czyli przysmak z Normandii, jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów (doczekał się swoich lokalnych wersji i podróbek niemal na całym świecie) i świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Potraktowany w ten sposób staje się półpłynnym delikatnym kremem, który wprost prosi by coś w nim zanurzyć. Siądźmy więc wokół camembertowego stołu i uzbrójmy się w bagietki. I niech ktoś przyniesie wino!
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 camembert
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka listków rozmarynu
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta pieprzu
- bagietka
Wykonanie:
- Z serka odciąć górną powierzchnię skórki i zrobić w nim kilka nacięć. Wcisnąć w nie cieniutkie plasterki czosnku i listki rozmarynu.
- Jeżeli camembert jest w drewnianym opakowaniu, to włożyć go do niego z powrotem (oczywiście bez folii). Jeżeli bez, to umieścić go w kokilce odpowiadającej rozmiarem. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut (nie dłużej!).
- W czasie pieczenia posiekać bardzo drobno orzechy i żurawinę. Wymieszać i wysypać na deskę lub do miseczki. Bagietkę pokroić w większą kostkę. Można też zrobić z niej grzanki.
- Natychmiast po wyjęciu serka z piekarnika wyłożyć go na deskę. Maczać kawałki bułki w roztopionym serze a następnie obtaczać w mieszance żurawinowo-orzechowej.
Komentarze
Prześlij komentarz