wtorek, 25 października 2016

Curry z ziemniaków.

ziemniaczane curry
Tydzień ziemniaczany niepokojąco się nam wydłużył, a w kolejce czeka już (niecierpliwie) kolejne hasło. Zatem na koniec szybki, bardzo prosty przepis. Smaki z tygodnia z kuchnią indyjską bardzo przypadły nam obojgu do gustu (że odważę się napisać za dwoje) i myślę, że sądząc z sympatycznego odbioru jest w nich coś pociągającego dla dużej części populacji znad Wisły. Z chęcią więc wróciłem na chwilę do tego klimatu. Curry nieodparcie kojarzy się z kurczakiem, ale Indie to przecież w dużej mierze kraj wegetariański i taka wersja ziemniaczana jest tradycyjnym i popularnym hinduskim daniem. Proste składniki, swojskie można powiedzieć, a efekt lekko egzotyczny, a przy tym smaczny.


Składniki:


  • 400 g małych ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka ciętej fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 bulionetka (do duszenia warzyw lub bulion warzywny)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • natka pietruszki
  • sól

Wykonanie:

  • Ziemniaki i fasolkę ugotować al dente (osobno).
  • Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli oraz garam masalę i kumin. Smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać ziemniaki i fasolkę. Wymieszać i podsmażyć kolejne 5 minut.
  • Zalać pomidorami z puszki, dodać bulionetkę i dusić około 20 minut. Na koniec dodać i wymieszać jogurt oraz posypać obficie pietruszką.

3 komentarze:

  1. Super latwy i zapewne smaczny przepis chociaz ja bym go podkrecila i zrobila na mega ostro :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgoda :) Taka wersja może być bardzo dobra. Ja niestety muszę uważać z ostrymi przyprawami.

      Usuń