Bułki z ziemniakami.
Najlepsze w pieczywie z dodatkiem ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza. A dlatego, że dostrzegam w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;)
Składniki:
Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków
- 125 ml letniej wody
- 125 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła roztopionego
- 1 jajko
Wykonanie:
- Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut.
- Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki umieścić w większej misce. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować w dłoniach bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch można posypać ziarnami.
- Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
Ale świetny przepis :) nigdy nie wykorzystywałam ziemniaków do wypieku pieczywa, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń