piątek, 21 października 2016

Bułki z ziemniakami.

Najlepsze w pieczywie z dodatkiem ziemniaków jest to, że dłużej zachowuje świeżość. Spokojnie można upiec bułeczki wieczorem z zamiarem podania ich następnego dnia. Są miękkie, lekko wilgotne. Słowem bardzo dobre. Nie zajmuje się wypiekiem chleba czy też bułek na co dzień. Ale kiedy już postanowię zadziałać w tej kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza. A dlatego, że dostrzegam  w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;)



Składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 125 ml letniej wody
  • 125 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g masła roztopionego
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut.
  • Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki umieścić w większej misce. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  • Odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować w dłoniach bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch można posypać ziarnami.
  • Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, do zrumienienia.

1 komentarz:

  1. Ale świetny przepis :) nigdy nie wykorzystywałam ziemniaków do wypieku pieczywa, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń