piątek, 7 października 2016

Szkocki trifle.

deser z custardem, malinami i whisky
Był już u nas tradycyjny angielski trifle, który podobno jednak narodził się na północ od muru Hadriana (jak twierdzą Szkoci), a teraz przyszedł czas na trifle w wersji prawdziwie szkockiej. Oczywiście lepszej! ;) Maliny to specjalność  i bogactwo szkockich farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter  deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie  wersji, bo na pewno następny raz będzie!
PS Nieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;)
PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;)


Składniki (na 3 pucharki):

Dolna warstwa:

  • 9 okrągłych biszkoptów
  • 6 łyżek dżemu malinowego
  • 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva)
Środkowa warstwa (custard):

  • 150 ml mleka 
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 laska wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Górna warstwa:
  • 150 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 9 malin

Wykonanie:

  • Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty.
  • Przygotować custard:
  • Połączyć mleko i śmietankę w rondelku. Dodać nasionka wanilii i podgrzewać mieszając około 5 minut, niemal do zagotowania. Zdjąć z ognia.
  • Żółtka, cukier i skrobię wymieszać dokładnie trzepaczką w misce. Kontynuując mieszanie wlewać cienkim strumieniem gorący płyn mleczny. 
  • Mieszaninę wlać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć (5 - 10 minut). Nie pozwolić na wrzenie.
  • Przelać (przetrzeć) custard przez sitko do miski i odstawić do schłodzenia.
  • Wyłożyć do pucharków jako środkową warstwę.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na custard.
  • Odstawić deser do lodówki do schłodzenia na 1/2 do 1 godziny.
  • Udekorować malinami.




1 komentarz: