Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami.
Tak sobie myślę, że to proste danie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale takie idealnie pasujące do piwa danie wciąż możemy sobie przyrządzić. Zresztą - skąd przychodzi mi do głowy piwo i celebryci? Kapusta zapiekana z jabłkiem to przecież taka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo!
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1/2 czerwonej kapusty (niedużej)
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 100 ml mocnego bulionu warzywnego
- 4 małe kiełbaski (np. drobiowe)
Wykonanie:
- Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki.
- Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania.
- Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.
- Kiełbaski obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty. Zapiekać jeszcze 10 minut. (Etap z kiełbaskami można pominąć i otrzymać czysto warzywny dodatek do dania głównego).
Komentarze
Prześlij komentarz