Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami.

czerwona kapusta, jabłka, kiełbaski
Tak sobie myślę, że to proste danie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale takie idealnie pasujące do piwa danie wciąż możemy sobie przyrządzić. Zresztą - skąd przychodzi mi do głowy piwo i celebryci? Kapusta zapiekana z jabłkiem to przecież taka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo!


Składniki:


  • 1/2 czerwonej kapusty (niedużej)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml mocnego bulionu warzywnego
  • 4 małe kiełbaski (np. drobiowe)


Wykonanie:


  • Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki.
  • Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania.
  • Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut. 
  • Kiełbaski obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty. Zapiekać jeszcze 10 minut. (Etap z kiełbaskami można pominąć i otrzymać czysto warzywny dodatek do dania głównego).

Komentarze