Ziemniaki zapiekane z boczkiem, porem i fetą.

ziemniaki zapiekane z boczkiem i porem
To jedno z tych dań, obok których nie można przejść obojętnie. Konkretne, proste i zachwycające. Zgoda, dość ciężkie, ale nie musimy przecież serwować sobie takich atrakcji codziennie ;) Za oknem jesienna szaruga. Trzeba jakoś doładować akumulatory ;) Poza tym to fajny pomysł do wykorzystania na spotkaniu z przyjaciółmi. Całkiem prawdopodobne, że poproszą Was o przepis. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, nie rezygnowałbym z tego dodatku. Jeżeli nie jecie mięsa to koniecznie zajrzyjcie do przepisu Maćka na ziemniaki z kremowym farszem.


Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 125 g boczku (surowy wędzony)
  • 150 g fety
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • pieprz

Wykonanie:

  • Ziemniaki dokładnie umyte i w całości ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  • Wystudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środki.
  • Por oczyścić, przekroić na pół i pokroić w piórka.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie (lub maśle) podsmażyć por, po kilku minutach dodać boczek i smażyć jeszcze kilka minut. Wystudzić. 
  • Do boczku dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozgniecione widelcem ziemniaki (chodzi o wydrążony wcześniej miąższ). Jeżeli widelec nie radzi sobie z ziemniakami, zetrzeć je na tarce.
  • Przygotowany farsz doprawić pieprzem i nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
  • Podawać z sosem czosnkowym.

Komentarze