Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois.
Zapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony byłem tym, że mój syn spałaszował porcję w minutę i nazwał danie wyśmienitym (czy jakoś tak) ;)
PS Właśnie zmieniła się data w kalendarzu i kończę pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;)
Składniki:
Wykonanie:
PS Właśnie zmieniła się data w kalendarzu i kończę pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Ząbek czosnku przeciąć na pół i przeciętą powierzchnią wysmarować dokładnie naczynie żaroodporne. Następnie natłuścić je 1 łyżką masła.
- Czosnek wrzucić do garnka i zalać mlekiem i śmietanką. Zagotować i zdjąć z ognia.
- Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą tarki.
- Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą warstwę (oprócz ostatniej) oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, oraz posypać startym serem. Ostatnią warstwę ułożyć szczególnie równo i starannie.
- Zalać mieszanką mleka i śmietanki (czosnek usunąć). Poukładać na wierzchu kawałeczki masła.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 80 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 - 200 stopni na 10 minut.
- Przed podaniem odczekać 5 - 10 minut dla lekkiego ostygnięcia.
łał, wygląda genialnie! takie proste składniki a w smaku pewnie wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie najfajniejsze - proste składniki i smak wynikający z ich powolnego łączenia :)
UsuńHmm ja pamiętam jak znajomy Francuz zrobił podobną zapiekankę- górę obłożył jednak serem typu camembert (każdy kawałek był przekrojony wzdłóż na pół). Palce lizać.
OdpowiedzUsuń