Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois.

gratin daupnois
Zapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony byłem tym, że mój syn spałaszował porcję w minutę i nazwał danie wyśmienitym (czy jakoś tak) ;)

PS Właśnie zmieniła się data w kalendarzu i kończę pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;)


Składniki:


  • 1 kg ziemniaków      
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz    

Wykonanie:


  • Ząbek czosnku przeciąć na pół i przeciętą powierzchnią wysmarować dokładnie naczynie żaroodporne. Następnie natłuścić je 1 łyżką masła.
  • Czosnek wrzucić do garnka i zalać mlekiem i śmietanką. Zagotować i zdjąć z ognia.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą tarki. 
  • Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą warstwę (oprócz ostatniej) oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, oraz posypać startym serem. Ostatnią warstwę ułożyć szczególnie równo i starannie.
  • Zalać mieszanką mleka i śmietanki (czosnek usunąć). Poukładać na wierzchu kawałeczki masła.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 80 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 - 200 stopni na 10 minut.
  • Przed podaniem odczekać 5 - 10 minut dla lekkiego ostygnięcia.

Komentarze

  1. łał, wygląda genialnie! takie proste składniki a w smaku pewnie wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie najfajniejsze - proste składniki i smak wynikający z ich powolnego łączenia :)

      Usuń
  2. Hmm ja pamiętam jak znajomy Francuz zrobił podobną zapiekankę- górę obłożył jednak serem typu camembert (każdy kawałek był przekrojony wzdłóż na pół). Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz