wtorek, 4 października 2016

Lody bazyliowe.

lody bazyliowe z mascarpone
Lody o smaku bazyliowym to moje odkrycie minionego (niestety) lata! Jadłam je w pobliskiej lodziarni i postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w warunkach domowych. Muszę przyznać, że się udało :) Nie przyszło mi  wcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy, to czemu nie lody bazyliowe? ;) Wprawdzie za oknem pogoda już całkiem jesienna to jednak namawiam Was do przygotowania sobie takich lodów jeszcze w tym roku.



Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 340 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • pęczek świeżej bazylii

Wykonanie:

  • Bazylię umyć, oberwać listki, dodać do jogurtu, a następnie zmiksować blenderem.
  • Dodać cukier oraz mascarpone i wymieszać mikserem.
  • Przełożyć do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażarki. 
  • W trakcie mrożenia co 30 minut miksować lody, aby rozbić powstające kryształki lodu.
  • Powinny być gotowe po ok. 4 godz. mrożenia.

2 komentarze:

  1. Na lody zawsze jest dobra pora ;) Te musiały smakować niebiańsko! :)

    OdpowiedzUsuń