Lody bazyliowe.
Lody o smaku bazyliowym to moje odkrycie minionego (niestety) lata! Jadłam je w pobliskiej lodziarni i postanowiłam spróbować odtworzyć ten smak w warunkach domowych. Muszę przyznać, że się udało :) Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że bazylia może być idealnym składnikiem deserów. Ale skoro mogą być muffinki z czerwonej fasoli czy sernik dyniowy, to czemu nie lody bazyliowe? ;) Wprawdzie za oknem pogoda już całkiem jesienna to jednak namawiam Was do przygotowania sobie takich lodów jeszcze w tym roku.
Składniki:
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 340 g naturalnego jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- pęczek świeżej bazylii
Wykonanie:
- Bazylię umyć, oberwać listki, dodać do jogurtu, a następnie zmiksować blenderem.
- Dodać cukier oraz mascarpone i wymieszać mikserem.
- Przełożyć do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażarki.
- W trakcie mrożenia co 30 minut miksować lody, aby rozbić powstające kryształki lodu.
- Powinny być gotowe po ok. 4 godz. mrożenia.
wspaniałe aromaty:)
OdpowiedzUsuńNa lody zawsze jest dobra pora ;) Te musiały smakować niebiańsko! :)
OdpowiedzUsuń