Mus jabłkowo-dyniowy.
Maciek, jak sądzę całkiem niechcący, wyświadczył mi przysługę jabłkowym hasłem. Miałam w domu dynię, którą należało wykorzystać. I nadarzyła się ku temu świetna okazja. Przygotowałam mus jabłkowo-dyniowy z korzenną nutą. Będzie idealnie pasował do naleśników, placków czy tostów. Z podanych proporcji udało mi się zapełnić trzy słoiczki. Przełożyłam do nich gorący mus i od razu zamknęłam, do szybkiego wykorzystania. Jeżeli mają postać dłużej to należy je zapasteryzować.
Składniki:
Składniki:
- 4 jabłka (kwaśniejsza odmiana)
- 1 szkl. puree z pieczonej dyni
- skórka otarta j jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Dusić przez ok. 10 minut. Zmiksować blenderem na puree.
- Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree.
- Puree z jabłek oraz dyni połączyć. Gorący mus przełożyć do słoiczków i od razu je zakręcić. Do dłuższego przechowywania należy zapasteryzować.
Sprytny pomysł, taki mus to świetny dodatek do dań :)
OdpowiedzUsuńSuper jako dodatek np. do naleśników ☺
OdpowiedzUsuń