Tęczowa sałatka z tuńczykiem.
Czy ktoś coś wspominał, że warstwowa sałatka dobrze prezentowałaby się w pucharku? Takiej sugestii Marzeny nie mógłbym przecież zignorować! No i ma dziewczyna rację - sałatka w pucharku rzeczywiście wygląda całkiem całkiem ;) Oczywiście: w jednym dużym naczyniu robiłoby się ją łatwiej niż w takich indywidualnych porcjach, ale wyobraźcie sobie przyjęcie, gdzie każdy dostaje swój tęczowy pucharek - efekt byłby świetny! Tak się też przeważnie składa, że jedzenie sympatycznie wyglądające również nieźle smakuje. Przeważnie. Ta sałatka smakuje dużo bardziej niż nieźle - jest pyszna! Choć tak prosta.
PS A może Marzena sama miała ochotę zrobić warstwową sałatkę, a ja tu wyskakuję z łapaniem w lot sugestii przyjaciółki?! ;)
Składniki (na 2-3 pucharki):
Sałatka:
Wykonanie:
PS A może Marzena sama miała ochotę zrobić warstwową sałatkę, a ja tu wyskakuję z łapaniem w lot sugestii przyjaciółki?! ;)
Składniki (na 2-3 pucharki):
Sałatka:
- 1 garść młodego szpinaku
- 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej
- 1 pomidor
- 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika)
- 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 małego, dojrzałego awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki miodu
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie:
- Szpinak opłukać, wysuszyć i pokroić na paski. Pomidora pokroić w kostkę (odrzucić nasionka). Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli pieczemy sami - obrać ze skórki) i wymieszać z pomidorem. Tuńczyka odsączyć i z grubsza rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kawałki. Jajko pokroić w ćwiartki lub 1/8.
- Przygotować dressing: wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Składniki sałatki układać warstwowo w kolejności: szpinak, kukurydza, pomidor z papryką, tuńczyk, cebula, awokado z jajkiem.
- 10 minut przed podaniem polać dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz