niedziela, 9 października 2016

Tęczowa sałatka z tuńczykiem.

warstwowa sałatka w pucharku
Czy ktoś coś wspominał, że warstwowa sałatka dobrze prezentowałaby się w pucharku? Takiej sugestii Marzeny nie mógłbym przecież zignorować! No i ma dziewczyna rację - sałatka w pucharku rzeczywiście wygląda całkiem całkiem ;) Oczywiście: w jednym dużym naczyniu robiłoby się ją łatwiej niż w takich indywidualnych porcjach, ale wyobraźcie sobie przyjęcie, gdzie każdy dostaje swój tęczowy pucharek - efekt byłby świetny! Tak się też przeważnie składa, że jedzenie sympatycznie wyglądające również nieźle smakuje. Przeważnie. Ta sałatka smakuje dużo bardziej niż nieźle - jest pyszna! Choć tak prosta.
PS A może Marzena sama miała ochotę zrobić warstwową sałatkę, a ja tu wyskakuję z łapaniem w lot sugestii przyjaciółki?! ;)
Składniki (na 2-3 pucharki):

Sałatka:

  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej
  • 1 pomidor
  • 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika)
  • 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 małego, dojrzałego awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
Dressing:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie:

  • Szpinak opłukać, wysuszyć i pokroić na paski. Pomidora pokroić w kostkę (odrzucić nasionka). Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli pieczemy sami - obrać ze skórki) i wymieszać z pomidorem. Tuńczyka odsączyć i z grubsza rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kawałki. Jajko pokroić w ćwiartki lub 1/8.
  • Przygotować dressing: wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • Składniki sałatki układać warstwowo w kolejności: szpinak, kukurydza, pomidor z papryką, tuńczyk, cebula, awokado z jajkiem.
  • 10 minut przed podaniem polać dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz