Muffiny ziemniaczane z jajkiem.

babeczki ziemniaczane z jajkiem
Pomysł na ziemniaczane babeczki z jajkami przepiórczymi ma swoje źródła w dwóch przepisach Maćka, tym na muffiny ziemniaczane oraz tosty z jajkiem inaczej. Niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz smaku oczywiście, jest jego forma. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. W jednym z ostatnich postów wspominałam, że przeżywamy właśnie remont kuchni. Właściwie jesteśmy już na finiszu i jak dla mnie efekt jest cudowny (dziękuję drogi mężu, jesteś wielki ♥). Jednak zanim następnym razem przyniosę do domu puszki z farbami to dwa razy się zastanowię, czy oby na pewno jestem na to gotowa ;)


Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • tymianek (ok. 1 łyżeczki)
  • 18 szt. jajek przepiórczych
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odsączyć. Dodać starty ser, jajko, sól, pieprz i tymianek. Wymieszać. 
  • Ziemniaczaną masę nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub foremek silikonowych) dociskając do brzegów, nadając jej kształt koszyczka.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Następnie do każdej babeczki wbić po dwa jajka przepiórcze, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać do momentu aż jajka się zetną. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz