Tarta cytrynowa.
La tarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień francuski, byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą o obdarowanie koleżanki słoiczkiem lemon curdu. Mogę nawet poczekać do świąt Bożego Narodzenia, żebym przypadkiem nie została posądzona o wywieranie presji ;)
PS. Po ciekawe inspiracje zapraszam na kobieceporady.pl
PS. Po ciekawe inspiracje zapraszam na kobieceporady.pl
Składniki:
Spód:
- 225 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa cytrynowa:
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %)
- 2/3 szkl. soku z cytryny
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 5 minut, aż się zrumieni.
- Składniki na masę umieścić w misce i wymieszać mikserem. Następnie przelać na podpieczony i wystudzony spód.
- Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut, aż wierzch się zetnie. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz