Jak to pieczone na cztery sposoby, skoro w jednym naczyniu?! ;) No cóż, sposób pieczenia jest jeden, ale nadzienie w każdym jabłku jest inne! :) A gdybym miał więcej jabłek, albo większe naczynie... No cóż (że się powtórzę), w gruncie rzeczy miałem i jedno i drugie, tylko nie chciało mi się już wygrzebywać dziur w owocach ;) Pomysłów na nadzienia mam zdecydowanie więcej niż cztery, ale muszę jeszcze znaleźć kuchcika dobrego w wierceniu otworów. Tak, pomysły to nie problem. Krążyłem pomiędzy półkami popularnego niemieckiego sklepu i co chwilę w oko wpadało mi coś, co mogłoby zagrać jako nadzienie. W zestawie z czymś, co wypatrywałem w następnej chwili. Musiałem czym prędzej się ewakuować! Po konsumpcji (ach, jakie to było przyjemne...) zrobiliśmy rodzinne głosowanie na najlepsze nadzienie (było trochę dyskusji i wahań), ale wyniku nie zdradzę - pobawcie się sami :)
Składniki:
- 4 duże jabłka (np. złote renety)
- 250 ml cydru
Nadzienie żurawinowe:
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 - 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka masła
Nadzienie orzechowe:
- 2 łyżki połamanych włoskich orzechów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
Nadzienie marcepanowe:
- 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy)
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka masła
Nadzienie piernikowe:
- 1 - 2 pierniki (typu katarzynki lub podobne)
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżeczka masła
(Dokładną ilość składników dostosować do wielkości jabłek, a właściwie dziurek, które udało się wygrzebać ;))
Wykonanie:
- Jabłka umyć i wyciąć z nich od góry gniazda nasienne, otrzymując walcowaty otwór. Uważać żeby nie uszkodzić jabłek i nie przebić się na wylot.
- Delikatnie wypełnić otwory składnikami nadzień (w wymienionej kolejności).
- Wlać cydr do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim jabłka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 - 30 minut. Sprawdzić miękkość patyczkiem.
- Podawać z lodami, bitą śmietaną, kwaśną śmietaną lub same. Można również podać później na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz