Croissanty.
- Mamo, co robisz? - pyta córka (pięciolatka).
- Będę zagniatać ciasto, z którego potem upieczemy rogaliki.
- Chcę Ci pomóc!
I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie Wam zapas najlepiej byłoby go zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku.
Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
Wykonanie ciasta:
- Będę zagniatać ciasto, z którego potem upieczemy rogaliki.
- Chcę Ci pomóc!
I pomogła. Zagniatała, wałkowała, smarowała wierzch jajkiem. Zresztą pomaga coraz częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie Wam zapas najlepiej byłoby go zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku.
Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g + 60 g masła
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 łyżeczki soli
- 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
Wykonanie ciasta:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku i odstawić na 15 minut.
- Mąkę, sól i cukier wymieszać w większej misce. Dodać 60 g masła i wyrabiać palcami aż do połączenia składników. Następnie dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Pozostałe masło owinąć folią spożywczą i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Na ciasto wyłożyć rozwałkowane masło, tak aby mniej więcej połowa ciasta była wolna. Masło "schować" w cieście, tworząc coś na kształt koperty. Całość rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Uzyskany prostokąt złożyć na trzy części. Odwrócić o 90° i ponownie rozwałkować ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Znowu złożyć na trzy części. Owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut.
- I znowu po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką ruchem od siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) .
- Ciasto (koniecznie schłodzone) rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie wykroić trójkąt. Każdy trójkąt zrolować od podstawy i nadać mu kształt rogalika.
- Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz.).
- Wierzch wyrośniętych rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 5 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz