Ciasteczka owsiane z migdałami.

ciasteczka
Temat dowolny oznacza nieograniczone możliwości :) W kulinarnym szale okołoświątecznym nie można przecież zapominać o codzienności. Na dzisiejszy podwieczorek upiekłam zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem migdałów. W sam raz do herbaty albo pysznego kakao. Ciasto wyrabia się błyskawicznie, w piekarniku spędzają chwilę i gotowe. Można się zajadać. A wyrzuty sumienia nieco mniejsze ;)


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru brązowego (lub innego)
  • 70 g. masła (miękkiego)
  • 50 g migdałów (drobno posiekanych)
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Chwilę wyrabiać.
  • Ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Porcję układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdą dociskając.
  • Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec ok. 25 minut. 

Komentarze