Ciasteczka owsiane z migdałami.
Temat dowolny oznacza nieograniczone możliwości :) W kulinarnym szale okołoświątecznym nie można przecież zapominać o codzienności. Na dzisiejszy podwieczorek upiekłam zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem migdałów. W sam raz do herbaty albo pysznego kakao. Ciasto wyrabia się błyskawicznie, w piekarniku spędzają chwilę i gotowe. Można się zajadać. A wyrzuty sumienia nieco mniejsze ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g cukru brązowego (lub innego)
- 70 g. masła (miękkiego)
- 50 g migdałów (drobno posiekanych)
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Chwilę wyrabiać.
- Ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Porcję układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdą dociskając.
- Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec ok. 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz