Zupa krem z selera.

Zastanawiałam się jaką zupę ugotować na sobotni obiad. Rosół, pomidorową, ogórkową...? Stop! Ale dlaczego nie selerową?! Pomysł nie spodobał się moim Dzieciom, ale cóż przystąpiłam do dzieła. Składników niewiele, czas przygotowania krótki. Efekt? Zaskakująco dobre! I niech Dzieciaki żałują (kiedyś ich jeszcze przekonam:))! 
Zupę można posypać pokruszonym serem pleśniowym lub dodać łyżkę kwaśnej śmietany. 

Polecam!

(P.S. Obiecuję, jutro rosół :))

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 jabłko
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa (do podsmażenia cebuli)
  • olej z prażonych orzechów laskowych

Wykonanie:

  • Warzywa obrać, pokroić w kostkę.
  • Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać resztę warzyw i chwilę razem smażyć.
  • Dolać wodę, tak aby przykryła warzywa, dusić ok. 30 minut.
  • Zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem, dwoma łyżkami oleju z prażonych orzechów laskowych.
  • Podałam z kolendrą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Komentarze