Warzywa pieczone z miodem.
Warzywa pieczone z miodem - czy to pełnoprawne danie, czy tylko dodatek? Nie wiedziałem dopóki nie spróbowałem. Snułem wobec nich różne plany... Posypać po prostu pokruszonym bałkańskim serem? Upiec w towarzystwie zrumienionych wcześniej na patelni udek kurczaka? Podać na talerzu jako dodatek do pieczeni z sosem?
Jestem przekonany, że sprawdziłaby się każda z tych wersji.
Jednak ja, po zjedzeniu tego co na łyżce, nałożyłem sobie zaraz całą miseczkę i tylko się potem oblizywałem. Pycha. W moim daniu, tak jak w vege-pasztecie Marzeny, również występują słodkie ziemniaki. Hmm, nie mogę sobie przypomnieć żebym robił zastrzeżenie co do narodowości naszych małych bohaterów dań? Zrobiłem? ;) W końcu każdy kiedyś przybywa skądś i przed każdym stoi szansa by stać się domownikiem. By stać się czymś tak niezastąpionym jak nasze swojskie ziemniaki - także pochodzące z Ameryki...
Jeśli ktoś nie lubi miodu, może użyć syropu klonowego lub brązowego cukru (najlepiej muscovado).
Polecam spróbować z dodatkiem gęstego bałkańskiego jogurtu.
Składniki:
Jestem przekonany, że sprawdziłaby się każda z tych wersji.
Jednak ja, po zjedzeniu tego co na łyżce, nałożyłem sobie zaraz całą miseczkę i tylko się potem oblizywałem. Pycha. W moim daniu, tak jak w vege-pasztecie Marzeny, również występują słodkie ziemniaki. Hmm, nie mogę sobie przypomnieć żebym robił zastrzeżenie co do narodowości naszych małych bohaterów dań? Zrobiłem? ;) W końcu każdy kiedyś przybywa skądś i przed każdym stoi szansa by stać się domownikiem. By stać się czymś tak niezastąpionym jak nasze swojskie ziemniaki - także pochodzące z Ameryki...
Jeśli ktoś nie lubi miodu, może użyć syropu klonowego lub brązowego cukru (najlepiej muscovado).
Polecam spróbować z dodatkiem gęstego bałkańskiego jogurtu.
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 słodki ziemniak
- 1 zwykły ziemniak
- 12 brukselek
- 4 szalotki lub 12 cebulek perłowych
- 1 - 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Warzywa obieramy i kroimy na cząstki ok. 2 i 1/2 cm.
- Brukselki i cebulki perłowe kroimy na pół.
- Marchewki, pietruszki i zwykłego ziemniaka gotujemy 5 - 10 minut.
- Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i dokładnie lecz delikatnie mieszamy.
- Układamy warzywa w 1 warstwie na blaszce lub w dużym naczyniu do zapiekania.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i pieczemy około 20 minut pod folią i kolejnych 10 -15 minut bez przykrycia (sprawdzając czy brukselki się nie przypalają!)
Wyglądają przepysznie! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńDobre na zimne dni. W końcu winter is coming... ;)
UsuńNajlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuńDzięki! I pozdrawiam:)
Usuń