Mini serniczki waniliowe z sosem truskawkowym.
Składniki (na 12 porcji):
Spód:
- 10 szt. ciastek Oreo (razem z nadzieniem)
- 20 g masła (roztopionego)
Ciasto:
- 500 g twarogu (dwukrotnie zmielonego)
- 150 g serka mascarpone
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- laska wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos truskawkowy:
- 250 g truskawek (mrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Ciastka Oreo rozdrobnić tak, aby otrzymać konsystencję piasku. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Nakładać po łyżeczce do papilotek, ułożonych w formie na muffinki.
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą, dodać ziarna z jednej laski wanilii. Masę serową nakładać do papilotek, aż do ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez ok. 45 minut, aż wierzch ciasta będzie ścięty.
- Po upieczeniu wystudzić i schładzać w lodówce przez kilka godzin.
- Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Zmiksować blenderem.
- Serniczki polewać sosem tuż przed podaniem. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz