Zapiekanka z kurczaka z makiem.
Mnie smakowało. Żona pochwaliła! Mąż koleżanki blogerki zjadł dwie porcje, jednak, że się tak wyrażę, opinii nie zwerbalizował... ;) Poważnie mówiąc - polecam. Fajne, proste danie na nieco "inną" - amerykańską kolację.
Składniki:
- 2 - 3 piersi kurczaka (500 g) - ugotowane
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 100 g kremowego serka topionego
- 1 esencja do duszenia kurczaka (lub warzyw)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 - 2 łyżki maku
- 15 krakersów
- 100 g masła
- 5 łyżek startego sera
- Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła.
- Dodać serek topiony, śmietanę i esencję - podgrzewać do rozpuszczenia.
- Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do masy.
- Dodać mak i wszystko dobrze wymieszać.
- Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać startym serem.
- Krakersy pokruszyć (najlepiej w torebce foliowej) i wyłożyć wierzch zapiekanki.
- Masło rozpuścić i polać nim równomiernie warstwę krakersów.
- Zapiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Podawać udekorowane natką pietruszki w towarzystwie dowolnej sałaty z winegretem.
Jako,że zostałem wezwany do tablicy☺ spieszę uzupełnić moje wcześniejsze wrażenia kulinarne, których niestety do końca nie mogłem wyrazić bezpośrednio po skosztowaniu potrawy (z powodu piłkarskiego zamieszania w domu blogera ).Jako smakosz potraw eksperymentalnych,muszę przyznać że Maciek zaskoczył mnie połączeniem wydawałoby się szybkiej kuchni amerykańskiej z tym jakże świątecznym w obecnym czasie składnikiem - makiem. Dzięki delikatnemu wkomponowaniu maku czuć jege nutę,która moim zdaniem ubogaca potrawę i nadaje jej rzekłbym szlachetności. Zgadzam się w zupełności, że danie jest sycące - choć może się to kłócić z tym, że skosztowałem dwie duże porcje.Po prostu nie mogłem się oprzeć pokusie. Jeśli chodzi o dodatek masła do krakerśow to rewelacją - nadaje to potrawie świeżości (jeśli się tak mogę wyrazić) - jest bardziej krucha a smak jej jest głębszy. Nic tylko palce lizać. Pozdrawiam Drugą połowa blogerki
OdpowiedzUsuńNo to zwerbalizowałeś;) Dzięki Ci o złotousty recenzencie! Pozdrawiam i polecam się:)
Usuń