niedziela, 6 grudnia 2015

Papryka faszerowana.


papryka zapiekana, papryka faszerowana serem,
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i bryndzą. Zapiekana w białym winie z koktajlowymi pomidorkami. Przepis jest całkowicie mój, ale idea jak najbardziej słowacko - spiska. Składniki silnie kojarzą mi się z tym terenem. Uważam, że dobrze oddają mieszankę tamtejszych tradycji:
słowacka bryndza, węgierska papryka i rusińska kasza (hreczka). W połączeniu z naszymi pozostałymi spiskimi przepisami gdzie odnajdziemy wpływy polskie i niemieckie (tak, tak - doszukałem się takich) uzyskujemy pełną mozaikę kultur pogranicznego regionu o niezwykle bogatej historii. Oczywiście nie tylko składniki, ale i sama idea nadziewania papryki jest jak najbardziej oczywista dla kuchni słowackiej. Jadałem za południową granicą papryki faszerowane na wiele sposobów i wszystkie mi smakowały. Żadnego prochu tu nie odkrywam - po prostu robię swoją wersję.

Składniki:


  • 4 papryki duże i szpiczaste
  • 200 g bryndzy
  • 75 g kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1 duża cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150 ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól
  • oliwa


Wykonanie:


  • Kaszę ugotować i połączyć z bryndzą.
  • Dodać zeszkloną na oliwie cebulę oraz przyprawy.
  • Odciąć ogonki papryk i oczyścić środki.
  • Podsmażyć ze wszystkich stron na oliwie około 5 min.
  • Napełnić papryki masą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Dodać przekrojone na pół pomidorki i podlać winem.
  • Zapiekać około 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

2 komentarze:

  1. Czy estragon dodajemy do kaszy czy tylko posypujemy nim papryki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kaszy. Mieści się w kategorii przyprawy;) I na zewnątrz też.

    OdpowiedzUsuń