Jogurt grecki z konfiturą kawowo-figową.
Pozostajemy wciąż w kręgu nie tak bardzo ekstrawaganckich zestawień smakowych. Przynajmniej jak na mój gust. Oto kolejna propozycja śniadaniowa, bo tak mi się zawsze jogurt kojarzył - być może błędnie. Nie jest to jakieś wyjątkowo szybkie danie jeśli chcemy przygotować je od podstaw. Na szczęście konfitury i syropu można zrobić większą ilość i przechowywać w słoiczkach. Dysponując takim zestawem przygotujemy naprawdę pyszny jogurt w kilka sekund!
Ilości, które podaję wystarczą na cztery porcje.
Składniki:
Wykonanie:
Ilości, które podaję wystarczą na cztery porcje.
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- 6 suszonych fig
- 50 ml świeżo zaparzonego espresso
- sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Z fig usunąć twarde ogonki i pokroić w 1 cm kostkę.
- W rondelku połączyć wszystkie składniki oprócz jogurtu i gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Wyjąć figi a płyn gotować dalej do uzyskania gęstego syropu (około 15 minut).
- Jogurt wyłożyć do pucharków lub miseczek. Ułożyć na nim figi i polać wystudzonym syropem.
Komentarze
Prześlij komentarz