Jogurt grecki z konfiturą kawowo-figową.

jogurt z figami, jogurt z kawą
Pozostajemy wciąż w kręgu nie tak bardzo ekstrawaganckich zestawień smakowych. Przynajmniej jak na mój gust. Oto kolejna propozycja śniadaniowa, bo tak mi się zawsze jogurt kojarzył - być może błędnie. Nie jest to jakieś wyjątkowo szybkie danie jeśli chcemy przygotować je od podstaw. Na szczęście konfitury i syropu można zrobić większą ilość i przechowywać w słoiczkach. Dysponując takim zestawem przygotujemy naprawdę pyszny jogurt w kilka sekund!
Ilości, które podaję wystarczą na cztery porcje.


Składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 6 suszonych fig
  • 50 ml świeżo zaparzonego espresso
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:


  • Z fig usunąć twarde ogonki i pokroić w 1 cm kostkę.
  • W rondelku połączyć wszystkie składniki oprócz jogurtu i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Wyjąć figi a płyn gotować dalej do uzyskania gęstego syropu (około 15 minut).
  • Jogurt wyłożyć do pucharków lub miseczek. Ułożyć na nim figi i polać wystudzonym syropem.

Komentarze