Pudding czekoladowy z suszonymi śliwkami.

pudding świąteczny, pudding z owocami, pudding pieczony
Bardzo prosty  przepis  utrzymany w grudniowych klimatach i aromatach. Nieco bardziej brytyjskich, ale zawsze. Można nim na szybko umilić sobie zapracowane przedświąteczne popołudnie. Można też zrobić ten pudding po świętach, wykorzystując właściwie dowolną kombinację resztek owoców i bakalii, które z pewnością nam pozostaną. Zamiast śliwek mogą być świeże gruszki lub jabłka. Owoce z puszki i kandyzowane - ok. Jakieś orzechy też na pewno w kuchennej szafce się znajdą.  Trzeba tylko przypilnować czasu pieczenia bo może nie wyjść... Ale bez paniki;) Jeśli się trochę zagapimy wyjdzie nam po prostu bardzo dobre ciasto - brownie.



Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g brązowego cukru (lub innego)
  • 70 g pszennej mąki
  • 40 g kakao
  • 300 g suszonych śliwek (namoczonych w wodzie lub czerwonym winie)
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

  • Rozpuścić w rondlu masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier. Dobrze wymieszać.
  • Rozbełtać jajka w misce i dodawać porcjami do lekko przestudzonego masła z cukrem mocno mieszając.
  • Przesiać do masy mąkę i kakao. Dodać pokruszoną czekoladę i cynamon. Wymieszać porządnie do dobrego połączenia składników.
  • Przelać do natłuszczonego naczynia do zapiekania (jednego większego lub kilku małych) i powciskać w masę śliwki. Posypać migdałami.
  • Wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do 30 minut jeśli w dużym naczyniu, lub około 15 - 20 minut w małych.
  • Można podać z bitą śmietaną lub lodami.

Komentarze