Grzanki z bekonem w glazurze kawowej.
Składniki:
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- 8 plasterków bekonu (surowego wędzonego boczku)
- 100 g ulubionego białego serka
- garść listków młodego szpinaku
- 3 suszone pomidory z zalewy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- odrobina masła
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka świeżo mielonej, pachnącej kawy
- Kawę, melasę, cukier i paprykę wymieszać w miseczce dodając odrobinę gorącej wody.
- Tak powstałą glazurą posmarować plastry bekonu z obu stron i odstawić na 1 - 2 godziny.
- Bekon położyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 minut (160 stopni).
- W tym czasie wymieszać serek z cytrynową skórką i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami - dodać szczyptę soli.
- Zrobić dosyć grube grzanki i gorące posmarować masłem a następnie serkiem.
- Dodać warstwę listków szpinaku, a na nie 2 plastry upieczonego, chrupiącego bekonu.
- Na wierzchu udekorować kolejnymi szpinakowymi listkami.
Komentarze
Prześlij komentarz