Sałatka zimowa z makowym dressingiem.
Bardzo lubię tradycyjne dania makowe. Uwielbiam wszelkiej maści makowce, drożdżówki z makiem, kluski czy kutię. Bardzo chętnie spróbowałbym kiedyś pierogów z makiem... Z drugiej strony lubię obierać kierunki nieoczywiste i kulinarne ścieżki wiodące gdzieś obok miejscowej tradycji. Stąd wziął się taki wybór mojego pierwszego makowego dania (także dlatego, że obiecałem Marzenie zaskoczenie;)). Pytanie: czy na pewno makowego? Czy taka makowa piegowatość daje alibi tej sałatce jako realizacji hasła tygodnia? Jeśli spróbujecie z pewnością podzielicie moje przekonanie na tak.
Wbrew obawom o wyłącznie dekoracyjną rolę czarnych ziarenek, smak maku jest wyczuwalny i spina całość subtelnie. Daje to efekt zdecydowanie bożonarodzeniowy. Świąteczny obiad uzupełniony o sałatkę z owoców z makowym dressingiem może sprawić, że nieco zaskoczycie gości, ale prawdopodobnie poproszą o przepis. Tradycyjne składniki i smaki połączone nieco inaczej niż zazwyczaj grają bardzo fajnie i harmonijnie. Jedynie orzechy nerkowca uważam za element opcjonalny - nie każdy lubi chrupanie. Muszę się też przyznać do gapiostwa - do sałatki na zdjęciu zapomniałem dodać starty ser. Pochłonęliśmy jednak całość zbyt szybko by uzupełnić ten brak. Na szczęście daje to dobry pretekst by szybko powtórzyć przepis!
p.s. u nas też dzisiaj rosół ;)
Składniki:
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka posiekanej cebulki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka maku
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 10 suszonych śliwek
- garść nerkowców
- 3 łyżki startego cheddara
Wykonanie:
- Sok cytrynowy, oliwę, cukier, cebulkę, musztardę i sól zblendować na gładką emulsję.
- Wymieszać z makiem i odstawić na 1/2 godziny.
- Jabłko i gruszkę pokroić na ćwierćplasterki nie obierając ze skórki.
- Sałatę porwać na małe kawałki.
- Śliwki przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki połączyć w misce i dać im 15 minut na połączenie się smaków.
Komentarze
Prześlij komentarz