niedziela, 20 grudnia 2015

Rolada z boczku.

rolada boczkowa
To moja kolejna propozycja na świąteczny (i nie tylko) stół. Rolada z boczku, świetna do kanapek. Jest fajną alternatywą dla sklepowych wędlin. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwa w przygotowaniu. Z pewnością urzeknie nas smakiem. Można dodać również inne przyprawy, ja stawiam tu na prostotę. Polecam :)


Składniki:

  • 1 kg w miarę chudego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Czosnek drobno posiekać, natrzeć nim środek rolady. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
  • Mięso ciasno zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem kuchennym lub umieścić w elastycznej siatce do mięs.
  • Wierzch posypać solą.
  • Podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, tak aby mięso się zrumieniło.
  • Umieścić w rękawie do pieczenia, boki związać i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz