Rolada z boczku.
To moja kolejna propozycja na świąteczny (i nie tylko) stół. Rolada z boczku, świetna do kanapek. Jest fajną alternatywą dla sklepowych wędlin. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwa w przygotowaniu. Z pewnością urzeknie nas smakiem. Można dodać również inne przyprawy, ja stawiam tu na prostotę. Polecam :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 kg w miarę chudego boczku
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Czosnek drobno posiekać, natrzeć nim środek rolady. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
- Mięso ciasno zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem kuchennym lub umieścić w elastycznej siatce do mięs.
- Wierzch posypać solą.
- Podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, tak aby mięso się zrumieniło.
- Umieścić w rękawie do pieczenia, boki związać i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz