Pierogi z kapustą i grzybami.

Choinka do domu przytargana :) Porządki? Hmm... Powiedzmy - w trakcie. Najważniejsze, że Mikołaj wór ma pełen, czeka tylko na odpowiedni sygnał ;) Ostatnio Córka mnie pyta:
- Mamo, ale jak Mikołaj do nas przyjdzie skoro nie mamy komina?!
- No tak, nie mamy...
- No to jak, nie dostaniemy prezentów?!!!
- Może skorzysta z naszego balkonu i tam "zaparkuje" saniami...
- No pewnie!!!
- Uff...;)

Tymczasem zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami. Do farszu dodaję niewiele grzybów, ponieważ nie lubię gdy ich smak dominuje w potrawie. Można oczywiście zmienić proporcje.

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 10 g suszonych grzybów 
  • cebula
  • 6 suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odsączyć (płyn zachować) i drobno posiekać.
  • Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą. Posiekać.
  • Śliwki posiekać.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby, śliwki. Chwilę smażyć. Następnie dodać kapustę, płyn, w którym moczyły się grzyby i wszystko dusić ok. 2 godzin. Doprawić do smaku. 
  • Ciasto rozwałkować, lepić pierogi.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów. Smacznego!!!









Komentarze