niedziela, 20 grudnia 2015

Pasztet mięsny.

pasztet mięsny
Tym razem przygotowałam pasztet mięsny. I chyba taki wolę. Ten warzywny był smaczny, ale jednak wygrywa u mnie ta wersja. Pasztet przyrządzam zresztą nie tylko w okresie świąt. Nigdy go nie kupuję, bo to ja decyduję z jakich składników ma być przyrządzony i wolę nie wiedzieć jakich użyto do pasztetów ze sklepowych półek. Dlatego niekiedy poświęcam czas na gotowanie, krojenie, mielenie, mieszanie, pieczenie ;) Kto raz spróbował domowego pasztetu, ten nigdy nie wróci do sklepu po jego substytut.



Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (karkówka, podgardle - mięso powinno być dość tłuste, aby pasztet był mazisty i nie kruszył się)
  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • pól małego selera
  • pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl. bułki tartej

Wykonanie: 

  • Mięso (karkówkę, podgardle) gotować do miękkości w wodzie, do której wrzucamy cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wystudzić. Warzywa z wywaru wyrzucić.
  • W drugim garnku ugotować warzywa (marchew, seler, pietruszkę). Wystudzić.
  • Wątróbkę podsmażyć na patelni lub wrzucić do gorącego wywaru (po mięsie) i parzyć. Wystudzić.
  • Przemielić przez maszynkę mięso, wątróbkę, warzywa. Dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek (keksówki) wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 1,5 godziny. Pasztet powinien odchodzić od brzegów foremki.
P.S. Do pasztetu idealnie pasuje konfitura z czerwonej cebuli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz