Pasztet mięsny.
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego (karkówka, podgardle - mięso powinno być dość tłuste, aby pasztet był mazisty i nie kruszył się)
- 600 g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 2 marchewki
- pól małego selera
- pietruszka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szkl. bułki tartej
Wykonanie:
- Mięso (karkówkę, podgardle) gotować do miękkości w wodzie, do której wrzucamy cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Wystudzić. Warzywa z wywaru wyrzucić.
- W drugim garnku ugotować warzywa (marchew, seler, pietruszkę). Wystudzić.
- Wątróbkę podsmażyć na patelni lub wrzucić do gorącego wywaru (po mięsie) i parzyć. Wystudzić.
- Przemielić przez maszynkę mięso, wątróbkę, warzywa. Dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek (keksówki) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 1,5 godziny. Pasztet powinien odchodzić od brzegów foremki.
Wygląda na solidny pasztet, ale jako zwolennik oszczędności pracy i bałaganu byłby za tym, żeby warzywa ugotować razem z mięsem - szkoda brudzenia osobnego garnka :)
OdpowiedzUsuń