Pasztet warzywny.
Taki los spotkał warzywa Maćka :) Ja zgotowałam im niezły pasztet ;) Muszę przyznać, że do tej pory pasztet oznaczał dla mnie potrawę wyłącznie mięsną. Jednak hasło tego tygodnia zainspirowało mnie do przyrządzenia wersji wegetariańskiej.
Myślę, że zmieściłam się w konwencji użycia polskich warzyw korzeniowych. Jedynym odstępstwem są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Danie jest łatwe do przygotowania, można wykorzystać warzywa z bulionu albo ugotować ich nieco więcej przyrządzając sałatkę jarzynową. Można poeksperymentować z przyprawami, bo to przecież dzięki nim potrawa nabiera charakterystycznego, ulubionego smaku. Dla zdeklarowanych mięsożerców pasztet ten będzie smacznym i zdrowym urozmaiceniem ich codziennej diety, dla wegetarian pewnie jedną z wielu znanych im wersji, przy niewielkich zmianach może być to również danie wegańskie.
Myślę, że zmieściłam się w konwencji użycia polskich warzyw korzeniowych. Jedynym odstępstwem są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Danie jest łatwe do przygotowania, można wykorzystać warzywa z bulionu albo ugotować ich nieco więcej przyrządzając sałatkę jarzynową. Można poeksperymentować z przyprawami, bo to przecież dzięki nim potrawa nabiera charakterystycznego, ulubionego smaku. Dla zdeklarowanych mięsożerców pasztet ten będzie smacznym i zdrowym urozmaiceniem ich codziennej diety, dla wegetarian pewnie jedną z wielu znanych im wersji, przy niewielkich zmianach może być to również danie wegańskie.
Składniki:
- 6 średnich marchewek
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 nieduży batat
- 1-2 ząbki czosnku
- 3/4 szkl. soczewicy zielonej (lub innej)
- natka pietruszki
- jajko
- sól (opcjonalnie)
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
- Warzywa oczyścić, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Gdy warzywa i soczewica już ostygną, przemielić je przez maszynkę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dodać jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku, dobrze wymieszać.
- Masę przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1,5 godz. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz