wtorek, 29 grudnia 2015

Domowy budyń kawowy.

budyń domowy
Przygotowanie domowego budyniu zajmuje naprawdę niewiele czasu. Deser jest dużo zdrowszy niż jego sklepowa wersja, choćby dlatego, że nie zawiera zbędnych aromatów czy barwników. A przede wszystkim jest bardzo smaczny! Na bazie kilku prostych i chyba zawsze obecnych w każdej kuchni składników można tworzyć różne wersje domowego budyniu. Kawę można zastąpić kakao, ziarnami wanilii czy owocami. Tym deserem zadowolicie nawet wymagające podniebienia najmłodszych (oczywiście w wersji bezkofeinowej ;)) Polecam!


Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

  • Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem i kawą.
  • Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką i żółtkami.
  • Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.
  • Przelać do przygotowanych naczyń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz