Domowy budyń kawowy.
Przygotowanie domowego budyniu zajmuje naprawdę niewiele czasu. Deser jest dużo zdrowszy niż jego sklepowa wersja, choćby dlatego, że nie zawiera zbędnych aromatów czy barwników. A przede wszystkim jest bardzo smaczny! Na bazie kilku prostych i chyba zawsze obecnych w każdej kuchni składników można tworzyć różne wersje domowego budyniu. Kawę można zastąpić kakao, ziarnami wanilii czy owocami. Tym deserem zadowolicie nawet wymagające podniebienia najmłodszych (oczywiście w wersji bezkofeinowej ;)) Polecam!
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
- Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem i kawą.
- Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką i żółtkami.
- Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.
- Przelać do przygotowanych naczyń.
Komentarze
Prześlij komentarz