Domowy budyń kawowy.

budyń domowy
Przygotowanie domowego budyniu zajmuje naprawdę niewiele czasu. Deser jest dużo zdrowszy niż jego sklepowa wersja, choćby dlatego, że nie zawiera zbędnych aromatów czy barwników. A przede wszystkim jest bardzo smaczny! Na bazie kilku prostych i chyba zawsze obecnych w każdej kuchni składników można tworzyć różne wersje domowego budyniu. Kawę można zastąpić kakao, ziarnami wanilii czy owocami. Tym deserem zadowolicie nawet wymagające podniebienia najmłodszych (oczywiście w wersji bezkofeinowej ;)) Polecam!


Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

  • Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem i kawą.
  • Pozostałe mleko dobrze wymieszać z mąką i żółtkami.
  • Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.
  • Przelać do przygotowanych naczyń.

Komentarze