wtorek, 8 grudnia 2015

Zupa krem z pietruszki i gruszki.

zupa pietruszkowa, zupa pietruszkowo-gruszkowaDanie i z gruszki i z pietruszki. Uwierzcie - frywolność językowa całkowicie niezamierzona. Tak sobie zwyczajnie wyszło. Oczywiście nie próbuję sugerować, że gruszka jest warzywem, tym bardziej zimowym. Jest tu dla towarzystwa, dla dopełnienia smaku głównej bohaterki i bazy dania - pietruszki.
Sprawdziłem też w źródłach, że gruszki niektórych gatunków można przechować naturalnymi, domowymi sposobami aż do stycznia - więc chyba wszystko gra. Co do pietruszki - ta niewątpliwie jest  korzeniowym, zimowym warzywem. Podstawowym i klasycznym. Przeważnie występuje w rolach drugoplanowych, często tylko statystuje. Biedactwo. Tym razem może przeżyć swój moment chwały. Musimy tylko zadbać żeby wydobyć i uwypuklić jej charakterystyczny lecz delikatny smak. Nieznacznie dopełnić innymi aromatami,  uważając przy tym jednak by go przypadkiem nie zdominować. Zupa jest prosta, ale całkiem wykwintna. Bardzo delikatna, ale najeść się (zdrowo) można. Danie całkowicie wegetariańskie, a przy odrobinie inwencji może stać się wegańskim.

Składniki:


  • 2 - 3 duże korzenie pietruszki
  • 1 duża gruszka (konferencja)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (np. kolorowy)
  • natka pietruszki
Wykonanie:

  • Cebulę pokroić i zeszklić w garnku na maśle z oliwą dodając sól i kurkumę.
  • Dodać obraną i pokrojoną w grubsze plasterki pietruszkę i dusić na średnim ogniu.
  • Po około 10 - 15 min dodać obraną i pokrojoną gruszkę oraz rozmaryn.
  • Po dalszych 5 min zalać winem i zwiększyć temperaturę do odparowania alkoholu (2 min).
  • Dodać bulion i gotować na małym ogniu około 30 min.
  • Kiedy pietruszka będzie miękka zdjąć garnek z ognia  i odczekać chwilę.
  • Dodać 4 łyżki jogurtu i zblendować na aksamitny krem.
  • Na talerzu skropić oliwą, oprószyć delikatnie pieprzem i dodać kilka zielonych listków pietruszki.
  • Podawać z bagietką (świeżą lub grzanką).





3 komentarze:

  1. wygląda bardzo ciekawie, chyba spróbuję, ale zamiast jogurtu dodam śmietany, 30 % , ha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! wahałem się czy nie użyć słodkiej śmietany, ale padło na jogurt i efekt jest całkiem ok. z trzydziestką smak byłby pewnie subtelniejszy.

      Usuń
  2. wygląda bardzo ciekawie, chyba spróbuję, ale zamiast jogurtu dodam śmietany, 30 % , ha!

    OdpowiedzUsuń