Mus jabłkowo-dyniowy.

mus dyniowo jabłkowy z pomarańczą
Maciek, jak sądzę całkiem niechcący, wyświadczył mi przysługę jabłkowym hasłem. Miałam w domu dynię, którą należało wykorzystać. I nadarzyła się ku temu świetna okazja. Przygotowałam mus jabłkowo-dyniowy z korzenną nutą. Będzie idealnie pasował do naleśników, placków czy tostów. Z podanych proporcji udało mi się zapełnić trzy słoiczki. Przełożyłam do nich gorący mus i od razu zamknęłam, do szybkiego wykorzystania. Jeżeli mają postać dłużej to należy je zapasteryzować.




Składniki:

  • 4 jabłka (kwaśniejsza odmiana)
  • 1 szkl. puree z pieczonej dyni
  • skórka otarta j jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Dusić przez ok. 10 minut. Zmiksować blenderem na puree.
  • Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree.
  • Puree z jabłek oraz dyni połączyć. Gorący mus przełożyć do słoiczków i od razu je zakręcić. Do dłuższego przechowywania należy zapasteryzować. 

Komentarze

Prześlij komentarz