poniedziałek, 7 marca 2016

Lemon curd.

krem cytrynowy
Muszę przyznać, że musiałem użyć całej siły woli jaką mam, żeby powstrzymać się przed wyjedzeniem tego kremu ze słoiczka. Palcami ;) I to przed zrobieniem zdjęć (o zgrozo)! Jak widać - udało się jednak :) Jeszcze nie wiem do czego Marzena użyje swojego orange curdu... (ale wiem, że będzie to coś pysznego). Mój krem cytrynowy ma już swoje przeznaczenie i przed końcem cytrusowego tygodnia znajdzie się w... Zaraz, zaraz, trzeba będzie tu zajrzeć, żeby się przekonać ;) Tak w ogóle lemon curd to anglosaski klasyk deserowy, ale czy to takie ważne? Ważne, że jest w lodówce i kusi - może by tak chociaż łyżeczkę? ;)



cytrynowy kremSkładniki:

  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 110 g cukru
  • 70 g masła
Wykonanie:
  • Wszystkie składniki umieścić w metalowej miseczce (masło pokrojone w kostkę).
  • Miseczkę umieścić na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Spód miseczki nie może dotykać powierzchni wody.
  • Mieszać bez przerwy trzepaczką do dokładnego połączenia składników i uzyskania budyniowej konsystencji.
  • Przetrzeć przez sitko i przełożyć do wyparzonego słoiczka.
  • Po przestudzeniu umieścić w lodówce.
  • Przechowywać w chłodzie do maksimum 2 tygodni.
  • Może służyć jako wypełnienie tarty, mazurka, dodatek do ciasteczek, naleśników itd..






2 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis. Podchodziłam do niego z rezerwą, ale świetnie się udało i jestem bardzo zadowolona. Krem godny polecenia na święta do szybkiej, ale ciekawej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Co jak co, ale lemon curd jest naprawdę genialnym kremem. Sam trzymam się swojej receptury co do grama i musi wyjść świetnie ;)

      Usuń