Tosty pomarańczowe.

tosty pomarańczowe
Tosty nasączone masą jajeczno-pomarańczową są inspirowane francuskim daniem o nazwie pain perdu. Gdybym trzymała się ściśle oryginalnego przepisu to powinnam użyć innego pieczywa, najlepiej chałki. Moje uproszczenie podyktowane było aktualną zawartością domowej spiżarki. Chleb tostowy nie cieszy się dobrą sławą, ale chyba każdy od czasu do czasu po niego sięga. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Obecnie przeprowadzamy remont kuchni. Trudny to czas dla blogerki kulinarnej ;) Ale jakoś udaje mi się wcisnąć w harmonogram prac upiększających moje królestwo i coś upichcić ;) Będzie pięknie, na pewno!




Składniki:

  • 5 kromek chleba tostowego (lub chałki)
  • 1/2 szkl. mleka
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • masło klarowane ( do smażenia)

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na masę jajeczno-pomarańczową dokładnie wymieszać.
  • Kromki chleba dokładnie nasączyć masą.
  • Smażyć na maśle z obu stron.

Komentarze

  1. Czy mleko mi się nie zważy gdy dodam do niego roku pomaranczowego? Tosty wyglądają apetycznie i chce mieć pewność że wszystko zrobię dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz