Muffinki marchewkowe.

babeczki marchewkowe
Jakiś czas temu Maciej wymyślił takie hasło tygodnia: "deser z warzywa". Przygotowałam wtedy dwie wersje muffinek, ze szpinakiem oraz z marchewką. Były to jeszcze czasy sprzed bloga, dlatego postanowiłam ponownie upiec babeczki z marchewką i podzielić się z Wami przepisem. Mam nadzieję, że nie łamię zasad naszej zabawy ;). Marchewka przecież zalicza się do warzyw zimowych :) Muffinki są bardzo dobre, ciasto jest wilgotne, a krem waniliowy delikatny, świetnie dopełnia całość. Można upiec na święta zamiast albo obok piernika. Dzieciom frajdę sprawi dekorowanie babeczek.


Składniki na ciasto:

  • 2 duże marchewki (starte)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  •  75 g drobno posiekanych orzechów (dałam ziemne, mogą być włoskie lub inne)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 200 g śmietany kremówki (30 %)
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • laska wanilii

Wykonanie:

  • Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce, połączyć z ciastem, dodać orzechy. Wymieszać.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią.
  • Krem do dekoracji: ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, ziarna z laski wanilii, mascarpone. Wymieszać.
  • Gotowe i wystudzone muffinki dekorować kremem, cukrowymi ozdobami, czekoladą itp.

Komentarze

Prześlij komentarz