Tosty z jajkiem inaczej.
Marzena robiła już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny. Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby coś nie wyszło, to zawsze pozostaje stara dobra jajecznica ;)
Paul McCartney zanim wpadł na pomysł tekstu Yesterday, śpiewał tak:
Scrambled eggs,
Oh my baby how I love your legs,
Not as much as I love scrambled eggs,
Oh we should eat some scrambled eggs!
- 4 średnie jajka
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- masło
- 4 łyżeczki startego twardego sera
- sól i pieprz
- Chleb rozwałkować na cienkie placuszki. Okrągłą foremką do wycinania ciastek wykroić z niego kólka.
- Formę do muffinek wysmarować masłem. Umieścić w niej delikatnie chleb.
- Do każdej muffinki nasypać ser (ewentualnie inne składniki) i wbić jajko. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni do ścięcia jajek.
- Ostrożnie wyjąć i podawać oprószone solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz