piątek, 18 marca 2016

Muffiny ziemniaczane.

muffinki z puree, babeczki z ziemniaków sera i jajek
W irlandzkim tygodniu ziemniaki pojawiają się wyjątkowo często. Oczywiście, nic w tym dziwnego, bo jest to jeden z charakterystycznych produktów kuchni Irlandii. O polskiej kuchni można powiedzieć to samo. Tu i tam warzywo to lubiane jest bardzo i często spożywane w postaci puree. Z tłuczonymi ziemniakami wiadomo jak jest - czasami zrobi się ich za mało, ale zdecydowanie częściej  - sporo za dużo. Na pewno znacie różne sposoby na wykorzystanie takiego nadmiaru. Ten przepis jest sposobem kolejnym, który ma tę zaletę, że z czegoś zwykłego tworzy nową jakość w postaci bardzo przyjemnych dla oka i podniebienia babeczek. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników i z czegoś, czego chcieliśmy się pozbyć, mamy małe kulinarne zwycięstwo ;)
Niedawno robiłem ziemniaczane łódeczki. Jeśli zajrzeliście do tego przepisu i zastanawialiście się co zrobić z wydłubanym miąższem, to ten post także na to pytanie daje odpowiedź :)
Wersja, którą podaje jest podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów.

Składniki:
muffiny z ziemniaków sera i jajek, babeczki z puree

  • 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków
  • 2 (1 + 1) łyżki masła
  • 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera)
  • 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego)
  • 3 jajka
  • kwaśna śmietana
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka startego parmezanu
Wykonanie:

  • Formę do muffinek natłuścić masłem (1 łyżka)
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  • W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać.
  • Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
  • 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.
  • Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy.
  • Podawać z kwaśną śmietaną.


1 komentarz:

  1. pysznie, uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń