Ciasteczka amarantusowe.
Ciasteczka z amarantusa to dla mnie prawdziwe odkrycie. Przygotowuje się je błyskawicznie. Nie zawierają glutenu, posłodzone są miodem. Same plusy :) A największym jest ich smak, pycha! Możecie zabrać je ze sobą do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki. Można też eksperymentować z tworzeniem różnych wariantów tej słodkiej przekąski. Dodajmy słonecznik albo orzechy albo suszoną żurawinę, a zyskamy nową jakość :) Do przygotowania ciasteczek koniecznie użyjcie amarantusa ekspandowanego (popping).
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. ekspandowanego amarantusa
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować dowolny kształt ciasteczek. Np. na blaszce położyć foremkę w kształcie serca, nałożyć do środka masę, ugnieść i delikatnie zdjąć foremkę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 10 minut. Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz