środa, 6 lipca 2016

Proste curry z kurczaka.

kurczak w sosie pomidorowym
Jak danie indyjskie, to tylko curry! Tak właśnie można by pomyśleć, szczególnie jeśli jest się przypadkiem Brytyjczykiem. Koniecznie curry z kurczaka! Jeśli miało się szczęście/pecha urodzić w słowiańskich ostępach, skojarzenie nie musi być już tak silne, jednak curry z kurczaka nadal pozostaje fajnym daniem :) Kiedy przychodzi mi do głowy pomysł na robienie tego rodzaju potrawy, to najczęściej znosi mnie w stronę smaków Tajlandii i wieloskładnikowości. Dzisiaj postanowiłem ograniczyć się do jednego głównego elementu i sosu, w którym tkwi cała moc i charakter dania. Przepis jest szybki, uproszczony, ale opiera się na właściwych podstawach. To jest proste domowe curry ze zdecydowanie hinduskim smakiem :)
PS Trudno mi dzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem i to jest dopiero zamieszanie w domu! ;)

 Składniki:

  • 1/2 kg filetów z udek kurczaka (lub piersi)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 bulionetki warzywnej lub drobiowej (lub 100 ml mocnego bulionu)
  • olej
  • zielona kolendra (lub pietruszka)
Wykonanie:

  • Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila.
  • Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
  • Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory.
  • Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut.
  • Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię razem z bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut.
  • Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce. 

2 komentarze: