niedziela, 3 lipca 2016

Mango lassi z imbirem i cytryną.

napój jogurtowy z mango
Mango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy z mango jest powszechnie znany na całym świecie i ma tyle odmian, ile osób go przygotowuje. Mniej lub bardziej gęste. Na jogurcie, maślance, mleku lub ich kombinacjach. Ze szczyptą soli i kardamonu lub bez. Jedno jest pewne - musi zawierać super dojrzałe mango! Najlepsze jakie uda się nam znaleźć. Idealnie byłoby użyć odmiany azjatyckiej, ale najpewniej znajdziemy w sklepie owoce z plantacji brazylijskich. Trudno. Moje lassi wzbogacone jest o kilka dodatków, które choć nie ortodoksyjne, to jednak spokojnie mieszczą się w klimacie. Oczywiście, każdy może podejść do zagadnienia po swojemu. Rzecz jest równie pyszna, co prosta w przygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;)

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 5 kostek lodu
  • 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego
  • mleko.
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu
  • opcjonalnie cukier do smaku
Wykonanie:

  • Obrać mango i pokroić w grubą kostkę. Zmiksować w blenderze z kostkami lodu.
  • Dodać jogurt, kardamon, sól, skórkę i imbir. Zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mleko i sok cytrynowy by uzyskać odpowiednią do picia konsystencję.
  • Ewentualnie posłodzić.

2 komentarze:

  1. Bardzo słoneczny smakołyk. Sama myśl o nim wprowadziła trochę ciepła w dzisiejszy ulewny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż spojrzałem na mapę pogody - gdzie dzisiaj leje? Słońce w szklance zawsze można sobie przyrządzić w oczekiwaniu na to na niebie :)

      Usuń