Mango lassi z imbirem i cytryną.
Mango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy z mango jest powszechnie znany na całym świecie i ma tyle odmian, ile osób go przygotowuje. Mniej lub bardziej gęste. Na jogurcie, maślance, mleku lub ich kombinacjach. Ze szczyptą soli i kardamonu lub bez. Jedno jest pewne - musi zawierać super dojrzałe mango! Najlepsze jakie uda się nam znaleźć. Idealnie byłoby użyć odmiany azjatyckiej, ale najpewniej znajdziemy w sklepie owoce z plantacji brazylijskich. Trudno. Moje lassi wzbogacone jest o kilka dodatków, które choć nie ortodoksyjne, to jednak spokojnie mieszczą się w klimacie. Oczywiście, każdy może podejść do zagadnienia po swojemu. Rzecz jest równie pyszna, co prosta w przygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe mango
- 5 kostek lodu
- 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego
- mleko.
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- opcjonalnie cukier do smaku
- Obrać mango i pokroić w grubą kostkę. Zmiksować w blenderze z kostkami lodu.
- Dodać jogurt, kardamon, sól, skórkę i imbir. Zmiksować na gładką masę.
- Dodać mleko i sok cytrynowy by uzyskać odpowiednią do picia konsystencję.
- Ewentualnie posłodzić.
Bardzo słoneczny smakołyk. Sama myśl o nim wprowadziła trochę ciepła w dzisiejszy ulewny dzień :)
OdpowiedzUsuńAż spojrzałem na mapę pogody - gdzie dzisiaj leje? Słońce w szklance zawsze można sobie przyrządzić w oczekiwaniu na to na niebie :)
Usuń