sobota, 9 lipca 2016

Dip jogurtowy z ogórkiem i miętą.

sos jogurtowy z miętą
Sos na bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;)






Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ogórek świeży
  • 15 listków mięty
  • sól
  • kumin
  • chili

Wykonanie:

  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Listki mięty drobno posiekać.
  • Startego ogórka oraz posiekaną miętę wymieszać z jogurtem. Doprawić solą.
  • Po wierzchu posypać kuminem i chili.
  • Odstawić do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz