Dip jogurtowy z ogórkiem i miętą.
Sos na bazie jogurtu, czyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) 
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
 - ogórek świeży
 - 15 listków mięty
 - sól
 - kumin
 - chili
 
Wykonanie:
- Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Listki mięty drobno posiekać.
 - Startego ogórka oraz posiekaną miętę wymieszać z jogurtem. Doprawić solą.
 - Po wierzchu posypać kuminem i chili.
 - Odstawić do lodówki na godzinę.
 

Komentarze
Prześlij komentarz