czwartek, 7 lipca 2016

Wątróbka po indyjsku.

drobiowa wątróbka po indyjsku
Nieco skomplikowała się moja codzienność. A wszystko przez niezawodną złośliwość rzeczy martwych ;) Na szczęście w takich sytuacjach można liczyć na pomoc rodziny i znajomych. Wielkie dzięki ♥ :) Kolejnym moim daniem przygotowanym na sposób indyjski jest wątróbka. Wiem, że wielu z Was nie kojarzy się zbyt dobrze. Może nawet wraca jako senny koszmar z dzieciństwa ;) Mnie jednak zawsze smakowała.  A ta inspirowana kuchnią indyjską w szczególności. Pikantna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujecie :)



Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 szkl. wody
  • sól
  • olej

Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodać pastę imbirową oraz przetarty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć ok. 2 minut.
  • Następnie dodać chili, pieprz, kolendrę, kurkumę, garam masalę i zamieszać.
  • Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut.
  • Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem lub pieczywem.

2 komentarze:

  1. Marzenko wątróbka po prostu poezja! Dziwię się jak mogłam jeść ją inaczej:) Żeby lepiej przeszła aromatem przypraw, trzymam ją trochę dłużej na patelni pod przykrywką, ale już na wyłączonym palniku. Rodzinka również zachwycona. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, mam podobne odczucia :)

    OdpowiedzUsuń