Wątróbka po indyjsku.
Nieco skomplikowała się moja codzienność. A wszystko przez niezawodną złośliwość rzeczy martwych ;) Na szczęście w takich sytuacjach można liczyć na pomoc rodziny i znajomych. Wielkie dzięki ♥ :) Kolejnym moim daniem przygotowanym na sposób indyjski jest wątróbka. Wiem, że wielu z Was nie kojarzy się zbyt dobrze. Może nawet wraca jako senny koszmar z dzieciństwa ;) Mnie jednak zawsze smakowała. A ta inspirowana kuchnią indyjską w szczególności. Pikantna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujecie :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 szkl. wody
- sól
- olej
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodać pastę imbirową oraz przetarty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć ok. 2 minut.
- Następnie dodać chili, pieprz, kolendrę, kurkumę, garam masalę i zamieszać.
- Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut.
- Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Marzenko wątróbka po prostu poezja! Dziwię się jak mogłam jeść ją inaczej:) Żeby lepiej przeszła aromatem przypraw, trzymam ją trochę dłużej na patelni pod przykrywką, ale już na wyłączonym palniku. Rodzinka również zachwycona. Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam podobne odczucia :)
OdpowiedzUsuń