Curry z kurczaka i batatów.
Chętnie posmakowałabym wszystkich dań Maćka z tego tygodnia. Wyobrażam sobie ich bogaty smak i zniewalający aromat. Jedno z nich, a mianowicie proste curry z kurczaka, zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą. Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 batat
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 2 łyżeczki chutney z papai
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- świeża kolendra
- ok. 1/2 szkl. wody
- sól
- olej
Wykonanie:
- Cebulę obrać i posiekać w kostkę lub piórka (jak u mnie). Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pastą imbirową. Dodać do cebuli i smażyć przez 2 minuty.
- Następnie dodać posiekaną papryczkę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Smażyć przez chwilę.
- Następnie dodać chili, garam masalę, kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chutney z papai. Wymieszać.
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać na patelnię i wymieszać, aby pokrył się przyprawami. Dodać wodę i całość smażyć, aż kurczak będzie gotowy (ok. 12-15 min.).
- Na koniec doprawić solą, dodać mleczko kokosowe i posiekaną kolendrę. Wymieszać i dusić ok. 2 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz