Sałatka z cukinii i kurczaka (i kilku innych składników) jest bardzo smakowita. Z tym nie mam najmniejszego problemu. Ale dlaczego jest letnia? W sensie pory roku oczywiście. Tutaj także nie mam wątpliwości, ale jak to ująć? Jest lekka i świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy okazji: kto tu jest ważniejszy? Czy jest to sałatka z cukinii i kurczaka, czy może odwrotnie? ;) Ja wybrałem pierwszą wersję. Bardzo lubię cukinię, a szczególnie najprostsze na nią sposoby wydają mi się warte upowszechnienia. Cieniutkie plasterki, zamarynowane krótko w cytrynie i oliwie, pozostają jędrne i świeże, pozbywając się tylko nadmiernej surowości. Idealnie łączą się z delikatnym smakiem kurczaka i szpinaku, a towarzystwo wyrazistych elementów w postaci cebuli, parmezanu i mięty dopełnia całość idealnie. Szczerze polecam ten przepis - u nas w domu na pewno będziemy nie raz go powtarzać :)
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 bardzo młoda cukinia
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść liści młodego szpinaku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- cukier
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Pierś kurczaka nasmarować oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej po około 7 minut z obu stron. Pociąć na cienkie plasterki.
- Cukinię pociąć na cienkie plasterki i zamarynować na około 1/2 godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą.
Komentarze
Prześlij komentarz