piątek, 29 lipca 2016

Dżem jagodowy z wanilią i chia.

dżem jagodowo-waniliowy
To jest dżem ekspresowy. Przygotowuje się go w kilka chwil i zjeść też należy dosyć szybko. Nie jest to coś do przechowywania w słoikach na zimę. Jednak nie trzeba się tym martwić - w każdej chwili można przygotować nową pyszną porcję np. z zamrożonych latem owoców. Dżem jest zdrowy, dietetyczny i z naturalnych składników. Pachnie wanilią, która harmonijnie łączy się z jagodami. Rolę zagęszczacza spełniają nasiona chia, a dzięki temu ograniczona jest ilość cukru. Prawdę powiedziawszy nie ma go wcale - naturalny miód dosładza nasz dżem delikatnie. Wiąże się to oczywiście z krótką trwałością przetworu, ale kto by tam trzymał go w lodówce tygodniami? Przecież zjemy wszystko w jeden dzień! :)
Składniki:
  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 3 łyżki miodu o łagodnym smaku
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 laska wanilii
Wykonanie:
  • Umyte jagody umieścić w rondelku, część rozgnieść lekko widelcem i dodać miód.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać ziarenka. Skórkę pokroić na kilka kawałków. Dodać wszystko do jagód.
  • Gotować na średnim ogniu około 10 minut.
  • Dodać nasiona chia, wymieszać i gotować na małym ogniu mieszając jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszając co jakiś czas poczekać na ostudzenie dżemu.
  • Zlać do miseczki lub słoiczków i wyjąć kawałki laski wanilii.
  • Schować do lodówki, w której przechowywać do tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz