sobota, 9 lipca 2016

Pikantny kalafior.

kalafior po indyjsku
Kalafior w języku hindi to gobi. Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących ze spożywania kalafiora, to wcale się Hindusom nie dziwię: działa antyzapalnie, antyoksydacyjnie, detoksykacyjnie, korzystnie dla serca, mózgu, trawienia... uff ;) A w zestawieniu z kurkumą jest podobno bombą antyrakową! To robi wrażenie... Ale nawet, gdyby nie, to po prostu jest bardzo smaczny. Jednym z najpopularniejszych indyjskich dań kalafiorowych jest aloo gobi, czyli proste danie z kalafiora, ziemniaka i charakterystycznych przypraw. Ja postanowiłem całą uwagę poświęcić jednemu warzywu. Jak kalafior, to kalafior ;) Duszony bez wody, z mocno ograniczonym zestawem przypraw, jest w tej wersji niekwestionowanym bohaterem. Wyszło bardzo bardzo smacznie! No i te korzyści :)
Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 cm kawałek imbiru
  • sól
  • płatki chili
  • mały pęczek kolendry lub pietruszki
Wykonanie:

  • Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem i pokrywką.
  • Wrzucić drobno posiekany imbir, kumin i kurkumę. Podsmażyć mieszając około 1/2 minuty.
  • Dodać podzielony na różyczki i przepłukany kalafior. Posolić i wymieszać dokładnie całość.
  • Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 20 minut. Kilka razy zamieszać w trakcie (najlepiej potrząsając i kręcąc całym garnkiem).
  • Zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę i płatki chili.

2 komentarze:

  1. polecam użyć też pieprzu- kurkuma jest lepiej przyswajalna w towarzystwie piperyny zawartej w pieprzu czarnym. Przepis na pewno wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym nie wiedziałem - dzięki :) Nie wiem, czy kapsaicyna z chili nie działa podobnie. Nawet jeśli nie ma takiego efektu synergii z kurkuminą, to na pewno jakieś działanie w jednym kierunku.

      Usuń