Delikatna słodycz melonów, mocny i słonawy smak szynki oraz kremowość twarożku tworzą wspaniałą równowagę. Słodko-kwaśny dressing i pikantny akcent pochodzący od chili i pieprzu doskonale ją uzupełniają. Plasterki melona i szynki koniecznie muszą być bardzo cienkie i długie. Możemy użyć dowolnego ulubionego rodzaju szynki, a jeden z melonów da się z pewnością zastąpić ogórkiem. Jeszcze większą dowolność mamy w kwestii białego serka. Świetnie zdadzą egzamin zarówno dobry polski twarożek kremowy, jak i włoska ricotta. Może to być również mozzarella, lub serek kozi. To tylko kwestia gustu i dostępności. Sałatka z powodzeniem może sprawdzić się jako całkiem elegancka przystawka, ale my z żoną spałaszowaliśmy ją w minutę ze wspólnego talerza. Może nie całkiem elegancko, ale za to z jakim smakiem! ;)
Składniki:
- 1/4 melona miodowego
- 1/4 melona Galia lub Kantalupa
- 80 g ulubionej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
- 120 g ulubionego twarożku lub mozzarelli
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól
Wykonanie:
- Ćwiartki melona obrać ze skórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić z nich cieniutkie paski.
- Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół.
- Zaaranżować paski melona i szynki na talerzu, układając je w spiralki lub fale. Pomiędzy nie nałożyć łyżeczką twarożek lub kulki mozzarelli.
- Oprószyć płatkami chili i pieprzem (można je wcześniej uprażyć 1 minutę na patelni).
- Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, octu i szczypty soli.
Komentarze
Prześlij komentarz