Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji.
PS Właściwie lubię szare poranki.
PPS Liczę na przyjacielską pobłażliwość w kwestiach ogrodniczych!
PPPS Gdybyście nie mieli własnych nasturcji, to spróbujcie przejść się na spacer po okolicznych ogródkach. Jeśli to zawiedzie - użyjcie kaparów (wygląd nie, ale przynajmniej smak będzie ok).
Składniki:
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 10 młodych kwiatów nasturcji
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- Oczyszczoną fasolkę ugotować w 2 litrach wody z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką soli (około 15 minut). Przelać zimną wodą na sitku.
- Połączyć dokładnie składniki winegretu (pozycje od 5 do 11). Wymieszać w misce z fasolką i odstawić.
- Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki na połówki. Wyłożyć na małą blaszkę, lub żaroodporne naczynie. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
- Pomidorki i cebulę wymieszać z resztą sałatki i dodać świeżo zerwane kwiaty nasturcji.
Komentarze
Prześlij komentarz