niedziela, 24 lipca 2016

Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji.

fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji
Na zakończenie sałatkowego tygodnia wracamy jeszcze raz do fasolki. Jakoś, szczególnie tego lata, nie mogę się nią najeść. Wciąż nie mam dosyć ;) Pretekstem dla tego przepisu stało się wielkie kwitnienie na tarasie. Nasturcje posiane kiedyś wspólnie przez nasze blogowe dzieciaki wychodzą wprost z donic i w taki nieco szary poranek jak dzisiaj starają się zastąpić słońce. Proszą: zrób coś z nami! OK, zapraszam do sałatki :) Nasturcje są oczywiście jadalne i w sałatce nie pełnią tylko roli ozdoby. Ich ostry smak jest naprawdę ważnym elementem dania - nie do pominięcia. Równie ważny jest estragon, ale tutaj muszę się przyznać, że zawiodłem jako ogrodnik - wśród moich licznych ziół zabrakło właśnie tego... A przecież jest jednym z moich ulubionych! Musiałem posłużyć się suszonym i teraz zastanawiam się, jak Marzena to skomentuje ;)
PS Właściwie lubię szare poranki.
PPS Liczę na przyjacielską pobłażliwość w kwestiach ogrodniczych!
PPPS Gdybyście nie mieli własnych nasturcji, to spróbujcie przejść się na spacer po okolicznych ogródkach. Jeśli to zawiedzie - użyjcie kaparów (wygląd nie, ale przynajmniej smak będzie ok).

Składniki:
  • 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10 młodych kwiatów nasturcji
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • Oczyszczoną fasolkę ugotować w 2 litrach wody z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką soli (około 15 minut). Przelać zimną wodą na sitku.
  • Połączyć dokładnie składniki winegretu (pozycje od 5 do 11). Wymieszać w misce z fasolką i odstawić.
  • Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki na połówki. Wyłożyć na małą blaszkę, lub żaroodporne naczynie. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  • Pomidorki i cebulę wymieszać z resztą sałatki i dodać świeżo zerwane kwiaty nasturcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz