Polędwiczki z sosem jagodowym.

polędwiczka w sosie z leśnych jagód
Tydzień leśny dobiega końca, a ja nie upolowałem ani dzika, ani nawet porządnego borowika. Marzenka to jednak zna życie (albo mnie) ;) Przyniosłem za to koszyk jagód i wymyśliłem z nich leśno-myśliwski sos. W parze z udomowionym dzikiem sprawdził się bardzo dobrze. Same czarne jagody są przecież bardzo leśne, a dodatek jagód jałowca nieodparcie kojarzy się z dziczyzną (chyba że niektórym z ginem z tonikiem ;)). Przy okazji: to co rośnie na jałowcu to są szyszkojagody, a więc specyficzny rodzaj szyszki. Nagozalążkowe prawdziwych owoców nie wydają. Łączenie jagód z czosnkiem i przyrządzanie z nich wytrawnego sosu może się wydawać dziwne, ale uwierzcie - to się sprawdza i daje dużo radości w kuchni oraz smaku na talerzu. Szczerze polecam - ja do tego pomysłu będę wracał! :)
PS. Tak sobie myślę, że pozostaliśmy w tym tygodniu w kręgu kilku tylko składników w różnych kombinacjach. Znałem propozycje Marzeny już wcześniej, więc nie mogę znów snuć rozważań o tajemniczej indukcji. Raczej po prostu myślimy podobnie. Co do tych wszystkich dzików i innych dóbr, które w borach się jeszcze ukrywają - następnym razem trzeba po nie wysłać dziewczynę! ;)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 kubek jagód
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 jagody jałowca
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 kieliszek żubrówki (opcjonalnie)
Wykonanie:

  • Mięso oczyścić i natrzeć solą, sproszkowanym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem 1 roztartej w moździerzu jagody jałowca.
  • Polędwiczkę umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut w temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem.
  • Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
  • Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść. Dodać miód, czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek żubrówki. Zagotować.
  • Dodać ocet balsamiczny i na bardzo małym ogniu redukować sos 20 - 30 minut. Powinien mieć gęstość miodu.
  • Polędwiczkę pokroić na medaliony grubości 1,5 do 2 cm. Ułożyć na talerzach i polać sosem jagodowym. Podawać z sałatą, ulubionymi warzywami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz